** WAT ZIJN EDELSTENEN? **

Edelstenen bestaan al heel lang en werden altijd al ingezet vanwege hun helende werking.  Er waren destijds vaak geen medicijnen en daarom gebruikte men dan planten, kruiden en edelstenen. Al snel merkte de mensen dat de edelstenen invloed hadden op hun klachten en zij zich beschermd voelden door deze stenen uit de natuur.

Een edelsteen is een mineraal, een stof dat zich natuurlijk vormt zonder tussenkomst van de mens en kan miljoenen jaren oud zijn. Een edelsteen kenmerkt zich door: zeldzaamheid, hardheid, zuiverheid, schoonheid en de samenstelling van de steen. De meeste edelstenen bestaan uit 2 o 3 mineralen en zijn er in vele vormen, maten en kleuren. De meest kostbare zijn diamant, robijn en smaragd. 

Hoe werkt het?

Wanneer je een edelsteen vasthoudt kan het zijn dat je een prettig kriebelend of warm gevoel ervaart. Er wordt vanuit gegaan dat dit komt door de trilling die de steen afgeeft. Alles op aarde bestaat uit atomen en bezit een energetische vibratie. Deze vibratie wordt opgewekt door elektronen die rond de atoomkern draaien of, beter gezegd, trillen. Sommige stenen geven heel snel energie af, andere werken weer langzamer.

De invloed van kleuren

Ook de kleur is van invloed op de werking van de edelsteen. Je zult zeker de werking van kleur op je gevoel herkennen. Er zullen kleuren zijn waar je niets mee hebt en kleuren waar je je prettig bij voelt. Je kunt dit meenemen bij de keuze van een steen.

Wit

Wit is de combinatie van alle kleuren. Het is de kleur van de zuiverheid en onschuld. Wit is koel en afstandelijk, maar ook efficiënt. Het maakt rustig en vredig en helpt naar zuiverheid te streven. Deze kleur stimuleert de groei en de creativiteit. Deze kleur ondersteunt vooral het lymfestelsel.
Chakra: alle chakra’s. Witte kristallen kunnen op alle chakra’s gelegd worden, ter ondersteuning en versterking van hun werking.
Witte kristallen: aragoniet, bergkristal, calciet, iriskristal, maansteen, melkopaal, muscoviet, seleniet, sneeuwkwarts, stilbiet, ijslandspaat.

Rood

Rood maakt actief, geeft temperament en energie. Het zorgt voor beweging en levensvreugde. Rood is de kleur van het hart en de liefde. Rood werkt in op onze bijnieren, waardoor deze kleur activeert. Deze kleur ondersteunt vooral het bloed en de bloedsomloop, maar ook het beenderstelsel en de huid. Rood stimuleert de spijsvertering, geeft doorzettingsvermogen, trouw en weerstand.
Chakra: basischakra. Alle rode stenen kunnen op het basischakra gelegd worden.
Rode kristallen: calciet, cinnaber, granaat, rode jaspis, rhodochrosiet, robijn, rutielkwarts, toermalijn, spinel.

Oranje

Oranje, een mengsel van rood en geel, maakt vrolijk en bevordert genegenheid, rust en evenwichtigheid. Het en verbindt de eigenschappen van rood en geel. Oranje komt zachter binnen dan rood. Het ontspant en lost angsten en blokkades op. Oranje werkt vooral op de zintuigen, is eetlustopwekkend, verzacht slijmvliesontstekingen en helpt bij het helen van botbreuken. Oranje ondersteunt bij vruchtbaarheidsproblemen, menstruatie en overgangsklachten.
Chakra: heiligbeenchaka. Alle oranje stenen kunnen op het heiligbeenchakra worden gelegd. Ze kunnen ook op de basischakra.
Oranje kristallen: calciet, carneool, granaat, saffier (padparadscha), spinel, topaas, zirkoon.

Perzik

Perzikkleur, een mengsel van rood en oranje, maakt actief, maar is minder dominant dan rood. Het is de kleur die klachten van de huid en slijmvliezen verlicht en heelt.
Chakra: De kleur past energetisch en kleurtechnisch tussen het heiligbeen- en het zonnevlechtchakra, net twee vingers boven de navel. Dit is het zogenaamde ki-punt, het krachtpunt waarvan ook de Oosterse vechtsporten gebruik maken.
Perzik kristallen: agaat, honingcalciet, carneool, rhodochrosiet, rhodoniet, toermalijn.

Geel

Geel maakt standvastig, geeft levensvreugde en een goed humeur. Het versterkt het verstand en bevordert een ontspannen houding tegenover andere mensen. Het stimuleert de spijsvertering en helpt het lichaam giftige stoffen af te voeren. Negatieve gedachten worden omgezet in positieve.
Chakra: zonnevlechtchakra. Alle gele stenen kunnen op de zonnevlecht gelegd worden.
Gele kristallen: apatiet, barnsteen, calciet, citrien, fluoriet, saffier, topaas, zwavel.

Goud

Goud is de kleur van de wijsheid. Het helpt vergeven zonder jezelf geweld aan te doen. Goud helpt goed bij chronische huidkwalen als eczeem en acné. Het kan littekenweefsel verminderen. Goud is goed tegen depressies en stimuleert de spijsvertering. Het maakt vitaal en ondernemend.
Chakra: kruinchakra. Gouden kristallen kunnen boven het kruinchakra gelegd worden, maar kunnen ook als alternatief voor gele kristallen op de zonnevlecht gelegd worden.
Gouden kristallen: bariet, goud, koper, markasiet, pyriet, topaas.

Groen

Groen is de kleur van hoop en vernieuwing, en ook de kleur van vertrouwen. Groen helpt om veranderingen door te voeren. De kleur geeft genezing en innerlijke vrede, rust en ontspanning. Groen heelt alle klachten die met relatieproblemen te maken hebben. Het symboliseert verbondenheid met de natuur.
Chakra: hartchakra. Groene kristallen kunnen op het hart gelegd worden. Ze worden daar vaak gecombineerd met roze kristallen, bijvoorbeeld groene aventurijn met rozekwarts. Unakiet is een kristal dat zowel groen als roze is.
Groene kristallen: aventurijn, apatiet, diopsiet, dioptaas, epidoot, fluoriet, jade, malachiet, olivijn, saffier, smaragd, unakiet, uvaroviet, zirkoon, zoisiet.

Roze

Roze is de kleur van zachtheid en vriendelijkheid. Het is de kleur van het kind en de kunstenaar. Roze is ook de kleur van de onvoorwaardelijke liefde en de ontvankelijkheid voor schoonheid en harmonie om ons heen. Roze helpt van het leven te genieten en oude wonden te helen.
Chakra: hoger hartchakra. Roze kristallen kunnen gelegd worden op het hartchakra of op de thymus, een energetisch punt tussen hart en keel.
Roze kristallen: aardbeienkwarts, dolomiet, kunziet, morganiet, rhodochrosiet, rhodoniet, rozekwarts, toermalijn.

Turkoois

Turkoois is een mengsel van groen en blauw. Deze kleur heelt emoties en hartzeer. Het kalmeert en regenereert het zenuwstelsel. Het is een goede kleur voor mensen die zichzelf wegcijferen; het stimuleert dat je eerst aan jezelf denkt. Turkoois troost bij gevoelens van eenzaamheid.
Chakra: geen chakra, maar het energetisch punt thymus. Turkooizen kristallen kunnen op het hart, de thymus en de keel geplaatst worden.
Turkooizen kristallen: amazoniet, aquamarijn, saffier, smithsoniet, turkoois.

Helderblauw

Helderblauw is de kleur van de waarheid, die vrijmaakt. Het is ook de kleur van trouw. Blauwe kleuren horen bij creativiteit, communicatie, dadendrang en avontuur. Helderblauw opent onze horizon en stimuleert reislust. Blauw vertraagt de stofwisseling, waardoor ons lichaam voedingsstoffen beter kan opnemen. Het is een kalmerende steen, die een hoge bloeddruk omlaag kan brengen en pijn kan stillen. Het verlicht bij ontstekingen, hoofdpijntjes en maagklachten.
Chakra: keelchakra. Blauwe kristallen kunnen op het keelchakra gelegd worden, maar ook op voorhoofdchakra en kruinchakra.
Blauwe kristallen: calciet, celestien, fluoriet, hauyn, kyaniet, lapis lazuli, lazuriet, saffier, sodaliet, spinel, topaas, turkoois, zirkoon.

Indigoblauw

Indigoblauw is een donkerblauwe kleur met een zweem rood. Het is verbonden met de nacht en geeft een gevoel van bestendigheid, eeuwigheid en respect. Deze kleur werkt uitstekend bij kwalen van de luchtwegen, bronchiën en longen. Het verlicht hoofdpijn en migraine, evenals voorhoofds- en bijholteontstekingen. Indigoblauw kalmeert en neemt pijn weg. Het helpt bij slapeloosheid en somberheid en vergroot het relativeringsvermogen.
Chakra: het voorhoofdchakra, oftewel het derde oog. Indigo kristallen kunnen vooral op het voorhoofdchakra, maar ook op keelchakra en kruinchakra.
Indigo kristallen: azuriet, fluoriet, kyaniet, lapis lazuli, saffier.

Paars

Paars is de kleur van spirituele groei. Paars bestaat uit rood en blauw en verenigt dan ook alle kenmerken van deze twee kleuren. Paars combineert actie (rood) met wijsheid en bezinning (blauw). Het wekt de nieuwsgierigheid en inspireert tot meditatie en contemplatie. Het kalmeert de zenuwen en ontspant. Emotionele spanningen worden door paars weggenomen. Paars verlicht menstruatieklachten.
Chakra: het kruinchakra. Paarse kristallen kunnen boven de kruin en op het voorhoofdchakra gelegd worden.
Paarse kristallen: amethist, apatiet, fluoriet, sugiliet.

Grijs

Grijs bestaat uit wit en zwart. Daarom zoekt deze kleur steeds naar de juiste balans, wat een twijfelend karakter met zich meebrengt. Grijs helpt bij het redden van schier onmogelijke opdrachten. Het geeft moed en hoop om door te gaan.
Chakra: het aardechakra. Grijze kristallen kunnen op de chakra’s aarde, basis, heiligbeen en zonnevlecht gelegd worden.
Grijze kristallen: arsenopyriet, galeniet, grafiet, marcasiet, pyriet.

Zilver

Zilver is de kleur van ridderlijkheid en geestelijke harmonie. Zilver maakt het mogelijk om beweging te brengen in een situatie die muurvast lijkt te zitten. Het helpt labiele emoties te onderdrukken en is kalmerend. Ook is zilver desinfecterend; het werkt goed tegen parasieten. Zilver helpt de waterhuishouding.
Chakra: alle chakra’s. Zilveren kristallen kunnen op alle chakra’s gelegd worden.
Zilveren kristallen: arsenopyriet, markasiet, platina, pyriet, zilver.

Bruin

Bruin is de kleur van regeneratie. De kleur is een mix van geel, rood en blauw. Daardoor heeft het raakvlakken met alle andere kleuren. Bruin is wijs. Het maakt geduldig vanuit een besef van continuïteit; het leven gaat door. Bruin geeft ruimte en groei. Het is kalmerend en ontspannend en breekt blokkades af. Het troost en geeft het gevoel dat je gehuld bent in moederlijke liefde en bescherming.
Chakra: aarde, basis, heiligbeen, zonnevlecht. Bruine kristallen kunnen op alle chakra’s gelegd worden, maar vooral chakra’s lager dan de zonnevlecht, inclusief de zonnevlecht zelf.
Bruine kristallen: agaat, bariet, bronziet, sfaleriet, stauroliet, topaas, toermalijn, turitella-agaat, tijgeroog, tijgerijzer, zirkoon.

Zwart

Zwart is de totale afwezigheid van kleur. Zwarte stenen absorberen al het licht. Ze geven geen licht af, maar nemen het op. Het is de kleur van de wijsheid en de concentratie. Zwart helpt je inzicht geven in jezelf en je drijfveren. Zwart geeft rust, veiligheid en geborgenheid. Het beschermt tegen - vooral geestelijke - blokkades en slecht deze waar nodig.
Chakra: het aardechakra. Zwarte kristallen worden gelegd op het aardechakra of het basischakra.
Zwarte kristallen: flint, git, obsidiaan, onyx, rookkwarts, zwarte diamant, zwarte toermalijn.

Kleurloos

Kleurloos zien we als het licht door iets transparants valt, zoals glas of transparante bergkristal. Het kristal splitst geen afzonderlijke lichtkleuren af, maar concentreert het licht en geeft het af als een witte energie, die alle kleuren in zich heeft. Kleurloos, transparant wit staat voor zuiverheid, onschuld, welbehagen, eerlijkheid, onsterfelijkheid, reinheid en perfectie.
Kleurloze kristallen werken extra sterk als ze kristallen veelkleurige regenboogjes vertonen. Deze ontstaan door breking van licht in haarscheurtjes of vocht binnenin de steen.
Chakra: alle chakra’s, maar vooral het kosmisch chakra. Kleurloze kristallen kunnen op – maar ook tussen - alle chakra’s gelegd worden.
Kleurloze kristallen: apofylliet, bergkristal, diamant, fluoriet, haliet, kwarts, witte saffier, seleniet, witte topaas, ijslandspaat.

Bron: www.semoea.nl

De chemische samenstelling van edelstenen en mineralen

De chemische elementen die zich in de steen bevinden zijn ook van invloed op de helende werking ervan. Een mens moet gevarieerd voedsel eten om geestelijk en lichamelijk gezond te blijven. Ons lichaam is opgebouwd uit chemische stoffen, die elementaire bestanddelen en sporenelementen bevatten. Elementaire bestanddelen zijn bijvoorbeeld koolstof, zuurstof, calcium en natrium en vormen de basis van elk levend wezen. Van de sporenelementen, zoals bijvoorbeeld koper, mangaan en jodium, zijn kleine hoeveelheden nodig om gezond te blijven. Een tekort heeft invloed op het functioneren van het lichaam. Alle elementen hebben zo hun eigen werking.

De vorming van edelstenen

Primair gevormd gesteente heet ook wel stollingsgesteente. Ze ontstaan door stolling van magma dat diep uit de aarde afkomstig is.

In grote lijnen kunnen we er van uitgaan dat primair gevormde stenen invloed hebben op ons eigen ik, op onze aanleg. Ons leven lang zijn wij bezig met leren en dit proces kunnen we verder ontwikkelen en ontplooien met behulp van primair gevormde stenen.
Voorbeelden van primair gevormde stenen zijn agaat, amethist, bergkristal, fluoriet, labradoriet, maansteen, obsidiaan en toermalijn.

Secundair gevormd gesteente of afzettingsgesteente wordt gevormd door verwering en erosie. Bij dit proces worden resten afgezet en na lange tijd wordt nieuw gesteente gevormd.

Deze stenen hebben vooral te maken met de invloed van onze omgeving en kunnen ons helpen om op een goede manier met de wereld om ons heen om te gaan.
Voorbeelden van secundair gevormde stenen zijn chrysocolla, chrysopraas, heliotroop, malachiet, rhodochrosiet, tijgeroog en turkoois.

Tertiair gevormd gesteente heet ook wel vervormingsgesteente. Het is gesteente dat onder invloed van temperatuur en druk nieuw gesteente vormt met daarin nieuwe mineralen.

Tertiair gevormde stenen kunnen helpen bij veranderingen die we (moeten) ondergaan. Ze helpen bij het loslaten van oude patronen.
Voorbeelden van tertiair gevormde stenen zijn actinoliet, charoïet, lapis lazuli, nefriet, rhodoniet en thuliet.

Hoe kies je een edelsteen die bij je past?

Je kunt kiezen op kleur, omschrijving van een klacht of werking. Maar het belangrijkste is je intuïtie en gevoel. Welke spreekt je het meeste aan? Welke vind je het mooist? Iedereen reageert anders op een steen en niet iedere edelsteen zal zomaar bij je werken. Luister daarom goed naar je gevoel of laat je adviseren wanneer je een specifieke vraag of wens hebt. 

© 2017 - 2020 ZoFijn | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel